Program i Ungern

Utflykter i Budapest

Stadsrundtur

Stadsrundtur med buss samt svensktalande guide. Budapest ör en storstad med många sevärdheter. Under ca 3 timmar får du se många av de mest kända platserna som t. ex. Hjältarnas Torg, Basilikan, Citadellet och slottsområdet med Mátyás Kyrkan och Fiskarbastionen 

Bada i Budapest 

Att bada i Budapest är något som vi varmt rekommenderar. Som enda huvudstad i världen har man dussintalet med thermalkällor i staden. Széchenyifürdöör en av Europas största thermalbad. Källan, som förser badet, upptäcktes 1879 och är stadens djupaste och varmaste med vattentemperatur på upp till 75 grader. Tack var källans varma  vatten håller även utomhusdelen öppet året runt. 

Middagskryssning 

Middagskryssningen på Donau är ett utmärkt sätt att avsluta dagen med. Sakta glider vi fram under de upplysta broarna och ser stadens alla ljus glittra i Donaus mörka vatten. Ombord serveras en buffémåltid bestående av 2 förrätter, 3 varmrätter samt 3 olika desserter. 

Utflykter utanför Budapest

Etyek - Vinprovning

Etyek är ett vindistriktet. Sett från Budapest ligger det mer eller mindre rakt västerut på ett avstånd av 30 km. I området finns det flera vinproducenter som mestadels producerar vita viner så som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir samt lokala viner av ungerska druvor. Detta vingård är ett familjeföretag där man alltid får träffa någon i familjen som presenterar vinet. Vinprovningen sker i genuint miljö där man under vissa perioder av året kan prova på att skörda några vinklasar och efter det pressa sin egen vinmust. Till provningen kan man ha en bricka med kallskuret ungerska korvar samt skinka och ostar. Allt är lokalproducerat och mycket uppskattat. 

Pusztan - Ungerska slätten

När man står uppe vid Citadella ser man hur staden försvinner mot horisonten. Någon kanske undrade vad som finns där, bortom hori-sonten. Den frågan kommer vi delvis att få besvarad då vi beger oss ut på den ungerska slätten eller Pusztan som det heter på ungerska. Pusztan betyder egentligen "ingenting" d. v. s tomt. Förr sträckte sig den ödsliga slätten oavbrutet hela vägen ner till Trassylvaniens bergsområde som då var den naturliga gränsen för landet. Idag är dock pusztan till mångt och mycket uppodlat. Men här och var finns sparade områden där man kan se hur livet engång var ute på slätten. Vi besöker en hästgård och njuter av en rejäl lantlig lunch. Innan dess blir det en uppvisning av csikoserna d. v. s. hästherdarna som visar sin färdighet på och av sidan av hästarna. 

Balaton 

Under den heta sommarmånaderna går det ett lämmeltåg från staden söderut. Alla som har en möjlighet beger sig de 9 milen ner till Balaton. Sjön som är ca 9 mil lång och 3-4km bred brukar även kallas för Ungerns hav. Men visst finns det många turister fortfarande som njuter av bad, god mat och goda lokala viner som produceras runt hela sjön. Skall man äta fisk i Ungern gör man det bäst här. Vi besöker orterna Tihany och Balatonfüred med flera mindre stopp för shopping, mat och dryckers provningar. 

För mer information om program i Ungern