Program i Warszawa

Stadsrundtur 

Stadsrundturen i Warszawa sker till stora delar med buss men omfattat även en del promenader. Vi går bland annat genom den återuppbyggda gamla stan som efter kriget knappt kunde beskrivas som grushög. Staden ligger på två sidor om floden Wisla. Den sidan där hotellen ligger var också den sidan som nazisterna efter Warszawa upproret jämnade med marken. Efter kriget uppfördes nödvändiga bostäder där designen inte stod i första rummet. Nu rivs dessa kvarter på nytt för att ge plats för ett modernt Warszawa. Skyskraporna sträcker sig allt högre mot himlen och på några år har stadens skyline helt förändrats och idag är stadsdelen Praga den kanske mest genuina delen av Warszawa. Men också väldigt slitet. Praga var och är delvis fortfarande befläckad med rykten även om tiden läker alla sår. Det en gång hårt kriminellt belastade området har blivit ett Warszawas Brooklyn eller Londons Dockland. Den moderna konstscenens aktörer flyttar hit med sina ateljéer. I de risiga fabrikslokalerna får de groteska elskåpen vara kvar i inredningen som rymmer nattklubbar med stadens specialitet, designern Arkadius med sina nationella modevisningar och alternativa designbutiker etablerar sig med ett utbud som ger en retro-stylist stora skälvan. Förvandlingen sker upp mellan de hoplappade 20-talshusen och stadens vodkafabrik. Den enda färgklickarna är alla Jesusstatyer och Madonnor, naivistiska regnbågsstänkt till helgondomar inne på var och varannan jordgrå bakgård. Sanningen ligger någonstans mittemellan. Tiden förändras, ekonomin är bättre och nya människor söker sig dit. 

Stadsrundtur version 2 med mat & vodka tur

Vid 10-tiden möter vår engelsktalande guide upp vid hotellet. Med sig har han cyklar och tillhörande säkerhetsutrustning i form av cykelhjälm. Tillsammans ger vi oss ut på en 2-timmars tur av de centrala delarna av staden. 

Vi börjar med att trampa oss fram längs Grzybowski gatan till det f.d. judiska ghetto och sedan genom Saski parken till den okändesoldatens grav, över Victoria torget och sedan ner mot gamla stan. Härifrån tar vi oss ner till floden och längs den en bit. Så småningom avslutas denna och fas 2 tar vid.

Säger man polsk mat dyker förmodligen piroger, rödbetssoppa eller sursoppa upp som minnesbilder. Men visst finns det annat också och det är just det vi skall finna ut under denna del av dagen.

Under vår promenad i det centrala av Warszawa (c:a 2 km, bekväma skor rekommenderas) kommer vi att få en vandring inte bara genom staden utan även genom tiden då vi får stifta bekantskap mat och dryck från olika tidsepoker. Ja lite som historieätarna.

Turen tar upp till 5 timmar och ger dig alla möjlighet att smaka på läckra polska rätter, prova lokal vodka och höra historierna bakom dem. Vi besöker minst 5 platser och när vi är klara har vi fått i oss en helmåltid utsprid på olika platserna.

Till maten serveras även dryck (något oklar beskrivning) men på fullaste allvar räknas även vodka som livsmedel i Polen. Vi träffar en expert på just vodka som berättar och presenterar de olika typerna av vodka. Blir säkert även en och annan anekdot kring detta. 
Vad som ingår får man mer info vid intresse. 

Warszawa tur från den gamla goda tiden

Vår guide möter oss vid hotellet med den klassiska NYSA 522 bussen. Det gamla östblockets motsvarighet till VW-bussen eller Ford Transit.

På denna tur kommer du att få se lite av det som de en vanligt sight-seeing inte visar. För ännu finns det reliker kvar i staden från Folk-republiken Polens (PRL) dagar. Inte minst i Praga-distriktet. Hyreshus med kulhål, statyer gömda på bakgårdar och den då socialistiska stadens nya ansikte. Vi reser från efterkrigstiden fram till dem moderna staden Warszawa av idag. Hela turen kommer att ge dig en bättre inblick i varför staden ser ut som den gör idag.

Turen sker med den klassiska minibussen Nysa 522. Idag ler människor när man ser bussen. För 20 år sedan behöver vi bara byta den sista bokstaven i ler till ett d och vi förstår komforten i bussen. Men det var vad som fanns då. För att ytterligare ge enblick hur livet var då kommer vi självklart att stanna till vid stadens bästa mjölkbaren för en typisk polsk lunch. Innan turen avslutas vi hotellet har vi även hunnit med att besöka "PRL-museets” för att förstå verkligheten i kommunismens svunna era.

En kombinerad stadsrundtur

En stadsrundtur kan även kombineras med att man besöker slottet Wilanow som ligger i Warszawas sydöstra del. Till en början var det ett mindre palats men i samband med polska militära framgångar inleddes en större ombyggnad av den polske kungen Jan III Sobieski 1677-1696. Slottet kallas idag även för lilla Versailles och är en blandning av den franska kungens Louise XIV slott utanför Paris, italiensk villa och ett palats. Dels finns här en stor samling med porträtt från denna tid men slottet har även använts som representationsvåning av bland andra Henry Kissinger och Charles de Gaulle. 
Den 45 hektar stora slottsparken har flera olika avdelningar men bland annat en barock trädgårdar, en rosenträdgård från renässansen, en engelskpark och engelsk-kinesisklandsskapspark. Nivåskillnaderna i parken med de naturliga vattendragen har skapat en oas för trevliga promenader för såväl kungligheter som för oss.

Polska matlagningsakademin 

Matlagningsprogram blir ett allt populärare inslag i TV oavsett om det är under tävlingsform eller annat. Hos den Polska matlagningsakademin får vi alla chansen att lära oss något nytt under trevliga former. Kurderna börjar 10:30 med en traditionell polsk frukost för att sedan leds oss via piroger, huvudrätter till desserer. Kursen avslutas vid 14-tiden och förhoppningsvis har vi både lärt oss något och om inte det så haft det trevligt tillsammans. Vill man inte laga polsk då kan man välja eller blanda mellan rätter från Indien, Italien, Japan, Mexico eller Thailand. Gruppstorlekar mellan 10 och 40 personer. 

Panic Room

Panic room programmen är bland det senaste i utbudet för team bildning aktiviteter som vi kan erbjuda. Programmet varierar i utformning men handlar alla om att med mer list än styrka lösa olika problem i miljöer som för en att tappa känslan att detta ”bara” är ett spel. Har du läst Da Vinci koden förstår du precis vad det handlar om. Programmen brukar ha ganska få personer som max storlek men oftast finns det flera olika typer av rum och situationer att välja mellan. Tidsåtgång ca 90 minuter. 

Kompositören Chopin

Polens mest kända kompositör är Chopin och att lämna Polen utan att få bekanta sig med Fryderyk Chopin vore närmast ett helgerån. Chopins födelsehem som ligger c:a 50 km väster om Warszawa i den lilla orten Zelazowa Wola.

Chopins far, som var fransman, arbetade som privatlärare åt familjen som bodde i den lilla herrgården där Chopin föddes. Visserligen flyttade man ganska snart till Warszawa men Chopins musik lever kvar här. Vi lyssnar till några av hans verk som framförs på flygel i byggnaden medan vi sitter utanför i det (förhoppningsvis) vackra vädret. Kan kombineras med en lunch.

I övrigt är det mest öl eller vodkaprovningar som många ståtar med som höjdpunkten för ett besök i den polska huvudstaden. Shopping finns det däremot ett överflöd av.

Polin Museet

Polin Museet öppnade så sent som april 2013. Här finns dels en fast utställning men meningen är att man även skall ha tillfälliga utställningar. Polin Museet heter på polska Muzeum Historii Żydów Polskich och ligger på platsen för Warszawas getto. Den fasta utställningen presenterar en multimedia berättelse över det judiska samfundet som blomstrade i Polen under ett millenium fram till förintelsen. Byggnaden som hyser museet en postmodern struktur i glas, koppar och betong, ritades av de finländska arkitekter Rainer Mahlamäki och Ilmari Lahdelma.

Fryderyk Chopin Muséet

Fryderyk Chopin Muséet ligger i centrala Warszawa och på gångavstånd av de flesta av våra hotell. Öppnad för några år sedan och är, som namnet antyder, ägnat åt landets stora kompositör. Målsättning var att göra ett museum för den breda publiken där även fantasten hittar något. Här finns mycket interaktivt och annat som berättar om Chopins livsverk. Museet är öppet från 11:00 på söndag.

Muzeum Powstania Warszawskiegovar

Muzeum Powstania Warszawskiegovar levande behåller minnet Warszawa upproret. Upproret var en revolt av den polska motståndsrörel-sen under andra världskriget mellan 1 augusti och 2 oktober 1944. Målet var att befria staden från den tyska ockupationsmakten. Upproret slutade dock med att tyskarna praktiskt taget jämnade staden med marken och flera hundra tusen människor dödades. Upprorsmuseet är verkligen värt ett besök om man är nyfiken på varför Warszawa ser ut som det gör. Museet samlar in och underhåller hundratals artefakter, allt från vapen som används av revoltörerna till kärleksbrev allt i syfte att presentera en fullständig bild av de inblandade.