Program i Krakow

Stadsrundtur 

Krakow är en enda stor kulturskatt, skonad av nazisterna under andra världs-kriget, för här skulle de själva slå sig ner efter segern. Du lär dig snabbt hitta det mest intressanta i Krakow genom att gå in genom Florianska porten, den sista resten av den medeltida stadsmuren som förut skyddade Gamla stan men som numera nästan helt ersatts av en grön stadspark – och snart är du inne på det stora torget, Rynek Glowny med sina näpna fasader, som tittar in mot en stor blekgul renässansbyggnad med rundbågade arkader

Stadsrundtur med golfbilar

Om man tycker det blir ett fasligt promenerande kan vi lösa det på ett lite annorlunda sätt. Fram till vårt hotell kommer det körande några elektriska golfbilar med vilka vi tar oss runt i Krakows gamla stad, ner till slottet Wawel (dock inte in i slottet) och vidare ner till Kazimerz för en rundkörning. Turen avslutas vid hotellet. Är det redan kväll kan vi med förkärlek släppa bilarna här och söka oss in på någon av de små krogarna här för att avnjuta en middag för att sedan promenera tillbaka till hotellet.  En stadsrundtur går även att komplettera med ett besök i Schindlers fabrik, fast då är det bra om använder sig att en transfer åt något av hållen. Många gillar att åka golfbilstransfer.

Wieliczka Saltgruvan

Utflykt till saltgruvan i Wieliczka är något som vi kan rekommendera. Gruvan som numera finns på vår världsarvslista är en av de mest osannolika platser. Här har brutits salt i c:a 1000 år vilket skapat kilometer långa gångar och väldiga salar. I dessa har arbetarna genom århundradena skapat en rad märklig-heter, bl.a. en 55 meter bred och 12 meter hög kyrk-sal med ljuskronor av bergskristall samt ett kapell. I gruvan finns också ett museum samt en tennisbana, allt på 135 meters djup. I en av salarna, den 44 meter höga Staszic, hade tyskarna en flygplansfabrik under kriget.

Auschwitz

Väster om Krakow på ett avstånd av c:a 60 kilometer ligger orten Oswiecim troligen mer känd under sitt tyska namn, Auschwitz. Ett de största av de fruktansvärda förintelseläger som det nazistiska Tyskland upprätta runt om i Polen, Tyskland och Tjeckien. Vill inte använda ordet rekommendation med ett besök manar till eftertanke. De första fångarna, 725 polska politiska fångar, kom till lägret den 14 juni 1940 och följdes snart av 12.000 sovjetiska fångar. 

De första judiska fångarna kom under 1942. Fram tills lägret befriades av Röda Armén i februari 1945 han man mörda c:a 1,5 miljoner människor under devisen ”Arbeit macht frei”.

Mycket av lägret är fortfarande intakt bl.a. gasugnarna och lägerbarackerna. I det närbelägna lägret Birkenau fanns det som mest 300 baracker.  

Oskar Schindler

Oskar Schindler var en mångbottnad person – å ena sidan en slipad företagare och opportunist som framgångsrikt utnyttjade ockupationen av Polen för att berika sig själv. Å den andra en man med kurage som riskerade sitt liv för att skydda de judar som arbetade för honom. Vad var det som fick honom att ta steget från sina flotta levnadsvanor, många älskarinnor och vidlyftiga dryckesvanor och istället lyssna till sitt samvete? Eller var omsorgen om de anställda mer intimt samman-kopplad med vården av de egna investeringarna? Utan livsdugliga anställda hade Oskar

Schindlers fabrik ingen framtid. Dock kvarstår det faktum att Schindler genom hårt arbete och stora utgifter lyckades rädda livet på nästan 1 200 människor. Om detta och lite till får vi berättat av vår guide.

Crazy Guides

Även om det nu är många år sedan muren föll så kan man fortfarande finna en del av den då nydanande kommunistiska tankesättets galna byggnadsprojekt. Ett av dessa är distriktet Nowa Huta, "Stalins gåva till Krakow". Tillsammans med Crazy guides får du upptäcka hur en centralt planerad socialistisk stad, komplett med stålverk och hus byggda i sovjetisk renässansstil fungerade.

Detta unika distrikt var tänkt att vara en modell för hur en kommunistisk mönster-stad skulle se ut och fungera. Turen sker med tidstypiskt fordon från tiden då det begav sig. Crazy guides. 

Crazy betyder inte att guiden skulle vara speciellt tokig utan anslår med på den galna tiden man berättar om.

Program utanför Krakow

Rafting i Tatrabergen

Bord du i Krakow och tröttnat på att ströva omkring och njuta det lugna semesterlivet finns det annat att erbjuda Tatrabergen. Dunajec är en av de vackraste polska floderna som rinner genom Pieniny. Sträckan mellan Sromowce Wyżnymi och Szczawnica, går genom en ravin och är samtidigt gränsflod till Slovakien. Vi tillhanda håller all utrustning. Turen på vattnet beräknas ta 90 – 120 minuter. Därtill kommer eventuellt stopp för mat och restiden till Krakow. Avstånd till Krakow är c:a 11 mil men vägarna är smala och hastigheten låg. Räkna med

detta som en heldagstur.

Forsfärd 

Vill man hålla sig närmare staden men ändå testa forsfärd så finns denna bana med olympiska mått. Man hyr banan för två timmar och åker så många gånger man hinner/orkar. I priset ingår transfers tur & retur med guide, hyra av anläggningen, professionella instruktörer, och alla utrustning som behövs. Varje flotte tar 6 – 8 passagerare. Tidsåtgång för hela arrangemanget c:a 4-timmar.